Dette må du vite om du skal bytte ut vinduet ditt

Et bilde som inneholder vindu, bygning, innendørs, vegg Beskrivelse som er generert med svært høy visshet

 

Det skal ikke stå på selve utvalget når du skal velge nytt vindu. Vinduet har så klart noe å si for huset sitt utseende, men der er en rekke forskjellige egenskaper og kombinasjoner som også teller inn. Skal du investere i nye vinduer bør det gjøres ordentlig. De skal tross alt vare lenge, så en lav U-verdi er ikke den eneste egenskapen du skal se etter.

Først av alt, hva vil det egentlig U-verdi si? U-verdien forteller deg noe om hvor god varmeisolasjon det er. Dårlig isolerte vinduer kan gi stort varmetap, så jo lavere tall, desto bedre isolert vil vinduet være. Et godt isolert vindu bør ikke ha en høyere U-verdi en 1.0.

Går utbytting av vindu under rehabilitering stilles der ingen spesifikke krav. Gjelder det nybygg har vi noe som heter TEK17 (før TEK10). Dette er en byggeteknisk forskrift som stiller en rekke krav til varmeutslipp gjennom vindu. Oppfyller man ikke kravene i henhold til U-verdi vil ikke vinduene bli godkjent.

Under kan du lese litt om de ulike variantene som er på markedet i dag.

Vedlikeholdsvennlig vindu: Er vindu som nesten ikke trenger annet vedlikehold enn den årlige vasken og smøring av hengsler. Der finnes flere alternativer som for eksempel:

  • trevindu med aluminuiumsbekldning på utsiden
  • aluminiumsbekledde vinduer med liknende overflate og glans som et trevindu på innsiden
  • PVC-vindu også kjent som plastvinduer. Sammenlignet med andre vindu skal de hverken males eller oljes iblant, som man må med et trevindu.

Støydempende glass: Bor du i et trafikalt område eller plages av annet støy fra omgivelsene, kan dette være redningen for deg

Soldempende glass: Har du store vindusflater som solen står og skinner på kan det fort bli varmt om sommeren. Ved å installere soldempende vindusglass vil det være med på å senke temperaturen inne og bidra til å holde den mer stabil

Selvrensende vindu: Lei av å vaske vinduer? Dette vinduet fungerer slik at det er UV-strålene som bryter ned skitt og smuss som regnet skyller vekk. Er det mangel på regn kan du enkelt spyle vinduet ditt med hageslangen

Sprosser og ventiler i vindu: Sprosser finnes der mange varianter av, alt etter smak. Vil du ha gjennomgående, pålimte eller løse sprosser? Valget er ditt! Ønsker du en ekstra luftventil til vinduet ditt kan det bestilles, men husk på at dette er en kilde til varmetap og har du balansert ventilasjon i hjemmet ditt skal du ikke benytte ventil

Sikkerhetsvindu: Ønsker du den lille ekstra sikkerheten om det er mot brann, slag eller lignende. Så finnes der også vindu som er laget slik at det tåler en større påkjenning enn andre vindu på markedet.

 

Del på sosiale medier: