Oppussing VS vedlikehold

I dag finnes det ca 2,4 millioner husstander i Norge, hvor 3 av 4 huseiere går med planer om å pusse opp boligen. Problemstillingen dukker ofte opp da det ikke alltid foreligger enighet om hva som skal prioriteres først mellom han og henne.

Ifølge en undersøkelse fra prognosesenteret bruker vi mer på oppussing enn andre i Europa. Det vises også til at det ofte blir prioritert overflateoppussing fremfor vedlikehold. Folk flest er mer opptatt av å starte med de tingene som tar minst tid og synes best på overflaten. Dette er ikke ensbetydende med at man ikke skal prioritere oppussing inne. Skal du for eksempel pusse opp bad eller kjøkken innebærer det ofte at det elektriske anlegget samt vann og avløp fornyes.

Det er gjerne ofte slik at kvinnen er mest opptatt av utførelser som er med på å skape trivsel i hjemmet, mens mannen på den andre siden heller vil prioritere tekniske forhold og utsiden av huset. Selv om det foreligger uenighet om prioriteringene, så handler det til syvende sist om å ta vare på innvesteringen sin.

Der er seks spesielt store utgiftsposter som de fleste huseiere før eller siden må forholde seg til:

 1. Tak – tekking og konstruksjon
 2. Yttervegger og vinduer – tetthet og isolasjonsevne pluss vedlikehold
 3. Drenering – spesielt for eldre hus
 4. Tekniske installasjoner – varmtvann, sanitær, oppvarming og ventilasjon
 5. Elektrisk anlegg – eldre typer kan måtte oppgraderes
 6. Våtrom – lekkasjer kan være dyre å utbedre

Vårt tips til deg:

Lag deg en vedlikeholdsplan med hjelp fra en byggmester eller takstmann. Alle ting har en begrenset levetid, da vil denne gjøre deg bevisst på hva som kommer til å måtte gjøres av reparasjoner i husstanden din. Hva som må gjøres og når det må gjøres, kan variere veldig fra bolig til bolig og mellom de ulike typer av vedlikehold.

Det vil videre være lurt å sette opp et langsiktig vedlikeholdsfond. Her kan du sette av penger månedlig med tanke på de store utgiftene, som nesten garantert vil komme.
Når du på et tidspunkt skal inngå avtale med en håndverker er det en del punkter du bør være tydelig på å få med i kontrakten:

 • Tidspunkt for ferdigstillelse
 • Pris
 • Materialbruk
 • Fremgangsmåte
 • Betalingsmåte
 • Forsinkelse og eventuelle dagmulkter

Dette er punkter som vil være med å gi deg faste og trygge rammer som du kan forholde deg til gjennom prosessen.

 

Del på sosiale medier: