Tips til maling

Et bilde som inneholder vegg, gul, person Beskrivelse som er generert med svært høy visshet

For mange er det å ta malerkosten fatt et lite ork. I denne artikkelen skal vi gå gjennom en del momenter du bør tenke gjennom før oppstart.

Før du setter i gang er det en del momenter som må avklares. Det er en ting å velge ut riktige farger, men du må se på overflaten som skal males og bruke en malerkost deretter. Går man inn i en malerbutikk i dag kan man fort bli overveldet over alle malerkostene som henger langs veggen. Har du da gjort forarbeidet og vet om underlaget som skal males er glatt/grovt, hvor stort areal som skal males og strukturen på finishen. Ja da er du allerede godt i gang! Der finnes mange ulike typer pris og kvalitet på markedet i dag, men her får man nok litt det man betaler for. Desto høyere kvalitet, desto høyere malingsopptak, dekke og mindre sprut.

Her kommer noen tips til de ulike rommene:

Stuen:

Her teller estetikk og den personlige smaken inn. Velger du en matt farge vil det gi rommet et mer eksklusivt utseende da den er lun og fremhever detaljer i rommet. En matt farge gir en helt unik fargegjengivelse uten noe gjenskinn.

Soverommet:

Man ønsker seg gjerne en lun og rolig atmosfære. Matt farge er derfor et vanlig valg for mange da det gir en behagelig overflate og ikke reflekterer like mye lys. I dag finnes der mange produkter som er godkjent av Norges Astma og Allergiforbund som kan anbefales å sette seg litt mer inn i da man gjerne ønsker å verne seg selv mot skadelig avdamping.

Barnerommet:

Det samme gjelder her som på soverommet til de voksne. Norges Astma og Allergiforbund har en egen oversikt over maling de anbefaler som man kan se på om ønskelig.
Den vesentlige forskjellen er at barnerommet gjerne blir utsatt for et mer hardere bruk. Leker kastes gjerne rundt og fristen for å lage et fantastisk maleri direkte på veggen faller seg naturlig for mange. Vi anbefaler derfor at du her bruker en slitesterk, vaskbar og robust maling som tåler en støyt.

Kjøkkenet:

Vegger på kjøkkenet blir gjerne utsatt for flekker og søl. Du ønsker derfor å bruke en maling som tåler at du gnikker og skurer på vanskelige flekker som for eksempel spagettisausen fra dagen før.

Entreen:

Dette er også et rom som hyppig blir utsatt for slitasje. Våte sko, jakker, paraplyer etc. Valget av maling bør falle på noe som er slitesterkt og som tåler en vask.

 

Bad/våtrom:

Dette er rom som er mye utsatt for fukt og der finnes egne typer maling som er beregnet for bad og våtrom. De er utviklet nettopp for å avvise vann og fukt med et soppdrepende middel i seg.

List- og dørmaling:

Der finnes egne typer spesiallaget maling til lister og dørkarmer. Dette er materiale som er høyt utsatt for slitasje og trenger dermed en type maling som har høy slitestyrke, er motstandskraftig og er vaskbart.

Gulvmaling:

Et gulv med farge kan være med på å sette et personlig preg i hjemmet ditt. De fleste gulv kan males i dag, men man anbefaler ikke å male vinyl da stoffet i vinylet påvirker tørketiden. Gulvmaling er tilpasset bevegelsen i treverket og har høy motstandsdyktighet samt slitestyrke.

Veggmaling:

Veggmaling kan deles opp i to: rullekvalitet for slett vegg og penselkvalitet for panel. Panel er et levende materiale som endrer seg etter temperatur og fuktighet. Maling som er utviklet for panel tåler nettopp denne bevegelsen så der ikke blir sprekker eller skader på panelet. Bruk også en kvist- og sperregrunn på panelet, slik begrenser du gjennomslag fra andre fargestoffer.

 

Del på sosiale medier: