Tips til valg av nytt gulv

Et bilde som inneholder tre, gjerde, bygning, utendørs Beskrivelse som er generert med svært høy visshet

Huset ditt har mange rom der de ulike typene rom gjerne stiller ulike krav til gulvet. Vi har her satt sammen en sjekkliste med noen tips du bør tenke over før du går til innkjøp av nytt gulv.

Skal gulvet trakkes mye på?

Ligger gulvet i et rom med mye gjennomfart, som for eksempel yttergangen, kreves det et slitesterkt materiale. Her vil høytrykkslaminat eller vinyl være et lurt valg da parkett og tregulv raskt får riper av all grus, sandkorn og annet som man drar med seg inn.

Har du barn eller dyr?

Barn og husdyr utsetter gulvet gjerne for mye støt, dunking og skraping. Laminat eller vinyl er motstandsdyktig materiale og passer derfor godt inn i rom som er mye utsatt for dette. Gjelder ikke dette deg, så ser vi at mange foretrekker parkett eller heltregulv i rom som stue, kjøkken og mellomgang

Vil det være utsatt for mye søl?

Er det kjøkkengulvet som står for tur bør du vurdere et gulv, som ikke bare tåler søl men, som er enkelt å gjøre rent. Laminat eller vinyl passer godt inn på et kjøkken, man kan også se på lakkert parkettgulv som tåler en god del. Heltregulv er vanskelig å holde rent så det er gjerne ikke å anbefale på et kjøkken.

Er det utsatt for vann og fuktighet?

Vaskerom, tørkerom, bad og kjeller må ha et fuktsikkert materiale. Flis og naturstein med varmesystem kan være et alternativ her. Ytterrom og andre rom som er mye utsatt for våte sko og klær bør også gjerne ha et materiale som tåler mye fukt. Husk fuktsperre!

Er du sensitiv for lyder?

Desto hardere materialet er, jo mer lyd vil det kunne avlede. Materialer som parkett, heltregulv, laminat, fliser og naturstein vil alltid gi en form for trinnlyd. Legger du gulvet i etasjen over kan trinnlyden dempes en del ved å bruke et lyddempende underlag.

Skal du ha gulvvarme?

Det er mange forskjellige typer varmesystemer på markedet i dag. Da noen bygger mer i høyden enn andre er det viktig å tenke over hvilke hensyn som må tas til hvilket rom. Laminat tåler eksempelvis gulvvarme opp til 27 grader, mens parkett- og heltregulv fort kan ta skade av for sterk varme.

Design!

Gulvet kjennetegnes av mange som «rommets femte vegg». Fargen og strukturen på gulvet kan være med på å påvirke hele opplevelsen av rommet du går inn i. Mørke overflater får gjerne et rom til å virke mindre, mens lyse overflater kan få et rom til å virke større.

 

Del på sosiale medier: